Záclony na mieru sú jedinečným spôsobom, ako vyzdobiť váš domov

Zdobenie okenných a dverí a zónovania miestností pomocou závesov si vyžaduje mimoriadne presné merania a výber optimálneho spôsobu upevnenia bytového textilu. Jedinečné čaro interiéru zaručuje ušitie záclon na mieru do obytných priestorov, hotelov, kaviarní, obchodov a kancelárií.

Súčasné metódy zdobenia miestností závesmi

Japonské deliace záclony sú v móde: ploché plátno bez záhybov, pohybuje sa pozdĺž horizontálnych gárniži. V kuchyniach, kaviarňach a kanceláriách sa často používajú rímske rolety, ktoré sa montujú podľa typu žalúzií.

Klasické záclony sú vopred upevnené na zadnej strane na hrubú pásku na závesy, ktorá zabraňuje prehýbaniu, zhromažďuje látku v rovnomerných záhyboch. Aktuálne závesy na kovových alebo plastových priechodkách a širokých slučkách zo záclonovej látky alebo materiálu kontrastnej farby.

V klasickom interiéri je vhodný dizajn okien s použitím záclon dvoch farieb látok v štýle „biskupského rukávu“.

Módny škandinávsky štýl, minimalizmus a neoklasicizmus naznačujú lakonickú výzdobu okien bez háčikov: záclona voľne visí pod vlastnou hmotnosťou.

V štýle Provence a country sa často používajú záclony na polovicu okna, záclony umiestnené priamo na gárniži alebo záclony presýpacích hodín, ktoré sú pripevnené zospodu a zhora a v strede previazané ozdobnou stuhou.

Ako vypočítať veľkosť na individuálne prispôsobenie záclon?

Merajú sa dva hlavné parametre:

  • vzdialenosť od gárniže po okraj závesu (parapet, 1-2 cm nad úrovňou podlahy, voľný pád na podlahu),
  • šírka priestoru, ktorý sa má ozdobiť.

Dĺžka látky na záclony sa pohybuje v rozmedzí 2,8 – 3,5 m, počas šitia na objednávku majstri poskytujú symetrický vzor na všetkých prvkoch dekorácie okien. Na rímske záclony sa dĺžka plátna vypočíta podľa počtu pevných horných záhybov.

Šírka záclon a žalúzií sa počíta v závislosti od typu dekorácie – plochá tkanina v japonskom alebo rímskom štýle alebo početné vertikálne záhyby. Štandardný výpočet šírky závesu z tenkého tylu so záhybmi závisí od typu zapínania:

  • očká: vynásobte šírku rímsy faktorom 2;
  • široké textilné slučky – koeficient 1,2-1,5;
  • klasická páska na záclony alebo trojité záhyby – 2;
  • ceruzkové záhyby – 2,2 – 2,5;

Čím tenšia látka, tým vyšší koeficient výpočtu šírky látky na záclony. Ak chcete krásne ozdobiť okenný otvor na gárniži 3 m záclonou a zatemňovacími závesmi, potrebujete od 7 m tenkého tylu na záclony plus 6,5 m hustej látky na závesy. Na spracovanie okrajov produktu sú potrebné ďalšie centimetre.

Welcome to Primabyvanie.sk, where words come alive and stories unfold! We are not just a company; we are a passionate team of wordsmiths dedicated to bringing your ideas to life through the art of blogging.

Newsletter